Gratis levering ved køb over 650,- kr.     –     Hurtig levering kun 1 – 3 hverdage   

Gratis levering ved køb over 650,- kr.  – Hurtig levering kun 1-3 hverdage

Hvad er soleksem?

Vi har valgt at lave en side omkring soleksem, hvor vi samler nyttige data du forhåbentlig kan få glæde af. Vi har ofte hørt om gode erfaringer ved brug af ByLykke Skin Lotion eller Creme til behandling af soleksem, hvorfor vi derfor synes, det er vigtigt at samle nyttige informationer og viden omkring emnet.

Hvad er soleksem og er der symptomer, du skal holde øje med?

Soleksem er en overfølsomhed overfor sollys – både UVA og UVB stråler. Det er ofte unge kvinder der får soleksem og typisk i foråret, hvor huden er mest sårbar over for lys efter vinterens mørke. Det er ofte der, hvor huden er tyndest, du vil få eksem eller udslæt i form af røde knopper eller blærer, som efterlader en brændende eller kløende effekt på huden. Er du i tvivl om det er soleksem, bør du kontakte din læge for korrekt udredning.

Hvilke gener oplever du ved soleksem?

Soleksem kommer oftest når man mindst venter det og altid efter eksponering af sol, også solarie stråler kan forårsage soleksem. Du kan have gener et år og aldrig opleve det mere, eller generne kan vende tilbage år efter år. Soleksem kløe opstår på grund af irritation og overfølsomhed i huden, en form for allergisk reaktion. Du vil ofte se små blærer og røde pletter på de udsatte steder og følelsen af, at du er forbrændt, er meget typisk.

Hvordan forebygger du og/eller lindrer du soleksem?

Hvis du ved du er eksponeret for soleksem, kan en solcreme med høj solfaktor være nødvendig samt at du ikke får direkte sol på de udsatte steder, ved at dække med løst siddende bomuldstøj.

En god ide er at udsætte de sarte områder for lidt sol ad gangen og sørge for, at det er den tidlige formiddagssol eller den sene sol efter kl. 15. På den måde hærdes huden, hvilket kan bedre mulighederne for at komme soleksem til livs. Der kan ved svære tilfælde forebygges med lysbehandling hos hudlæge i det tidlige forår. Nogle mener at en forebyggelse med tidselolie og betacaroten kan hjælpe huden til bedre at tåle solen.

Er der aldersgrupper, som er mere udsat end andre for soleksem? Og hvorfor?

Det er oftest yngre kvinder mellem 15-30 år der hyppigst får soleksem, men årsagen er ukendt. Det er dog oftest den lyse hud, der udsættes og specielt hvis huden sjældent får sol. Nogle typer medicin kan gøre huden mere lysfølsom. Hormon ubalancer kan spille en rolle i forhold til at være mere udsat for soleksem.

HVORNÅR FÅR DU HYPPIGST SOLEKSEM? HVORFOR FÅR MAN SOLEKSEM?

Det er oftest i foråret du oplever soleksem, men begynder du først midt sommer, med at ligge i solen kan det lade vente på sig. Det kan også være en ferie syd på, der udløser soleksemen, da du på en ferie oftest bruger mere tid på at ligge direkte unde solens stråler. Når vi bader, vil solen reflekteres i vandet og kan ligeledes påvirke den sarte hud og være med til at forårsage ubehaget.

Soleksem kan komme efter blot nogle få gange med solbadning i solen og er ikke en forbrænding, men mere en overreaktion/allergisk reaktion i huden. Årsagen er ofte at din hud pludselig eksponeres for de ultraviolette stråler efter mange måneder i vinterhi. En hud der får lidt sol ad gangen vil hærdes og derfor være mindre udsat for soleksem kløe, rødme, blærer samt brændende hud.

Hvad er soleksem og hvordan behandler man soleksem?

Soleksem kaldes i lægetermer for polymorft lysudslæt og er en overreaktion i huden forårsaget af solens ultraviolette stråler også kaldet UVA og UVB. Der opstår en allergisk reaktion fordi huden ikke kan optage og omdanne solens stråler, i stedet frigiver huden histamin, som giver de ovennævnte gener som soleksem kløe, rødme og brændende hud. Soleksem kan lindres ved at tage antihistaminer, hvilket naturligvis skal tages samtidig med, at man undlader at udsætte huden for mere sol, da et udbrud kan være 5-7 dage om at falde til ro. Det er desuden vigtigt at dække de udsatte steder med bomuldsklæde og en plejende creme/lotion. Hvis du ønsker at solbade igen når huden er faldet til ro sørg da for at gøre det når solen ikke står højest på himlen, men gerne efter kl. 15 eller før kl. 12, samt brug en solcreme med høj faktor.

Resume for hvad du kan gøre for at behandle og forebygge soleksem?

Som nævnt er løstsiddende klæder effektivt. Høj faktor solcreme eller olie og undlad så at ligge længere i solen, end til huden er gennemvarmt, hold pause i skyggen dobbelt så lang tid inden du går ud i solen og lægger dig igen. Opbyg huden langsomt med lidt sol ad gangen fra tidligt forår, evt. suppler med tidselolie kapsler(indvortes) samt betacaroten, der virker som A-vitamin for huden. Firmaet Allergica har mange fantastiske homøopatiske produkter, hvoraf Helioron skal nævnes i denne sammenhæng. Et produkt, der stimulerer binyrerne og som har til opgave at dæmpe allergiske reaktioner via den naturlige hormonproduktion. For at opnå det bedste resultat startes kuren med Helioron ca. 3 mdr. før solbade sæsonen.

ByLykke Skin Lotion er effektiv som eftersol behandling. Colostrum Complex, der er den unikke og aktive ingrediens i ByLykke produkterne, virker antiinflammatorisk og helende. Du oplever at den brændende og kløende reaktion mildnes og oftest helt forsvinder. Smør evt. et par gange for at mætte huden. Du kan med god effekt starte med at bruge ByLykke Lotion på de udsatte hudområder allerede i vintermånederne, for at bygge hudcellernes immunitet op og på den måde styrke huden. Lige så vigtigt er det at fortsætte med at smøre Lotion på de udsatte områder længe efter, da du på den måde styrker huden og bygger en stærk hudbarriere. Har du lyst til at blande rene olier med ByLykke Skin Creme kan dette også anbefales. F.eks. er blandingen af creme og hybenkernerose olie rigtig god for den sarte hud og anbefales som en vinter behandling, da huden udtørrer og derfor har brug for ekstra olie og næring.

Vitaminer til huden

C-vitamin er en antioxidant, der generelt styrker vores immunitet. E-vitamin findes i diverse planteolier og beskytter mod frie radikaler. A-vitamin hjælper ligeledes vores immunforsvar og styrker slimhinderne. B-vitamin har en reparerende og genopbyggende effekt for huden.